סקירת מחקרים ערכת ריסט בטן

PM- קפסולות שיקום

כורכומין
שורש הכורכום נחקר רבות בשל היותו צמח מרפא בעל פעילות רפואית רחבה ורבת עוצמה. אחד המרכיבים ההחשובים והעיקרים של כורכום הינו כורכומין, נמצא כי לכרכומין פעילות רפואית נוגדת חמצון, נוגדת דלקת ואנטי סרטנית התורמת לטיפול ומניעה של מחלות מערכת העיכול.
על פי סקירה של מחקרים קליניים ופרה קליניים שהתפרסמה בשנת 2020, נטילה פומית של כורכומין במינונים משתנים, הדגימה פעילות נוגדת דלקת ופעילות מגנה על המיקרוביוטה של המעי, זאת על ידי וויסות ושינוי הרכב החיידקים מזנים פתוגנים למועילים. בנוסף, נטילת כורכמין שיפרה משמעותית את תפקוד מחסום המעי, שיקמה רקמות ריריות והפחיתה סמנים ביולוגיים של דלקת וסטרס חמצוני.
החוקרים מסכימים כי נטילת כורכומין מומלצת להיות כחלק מאסטרטגיות טיפול ומניעה נגד מחלות במערכת העיכול.
קישור למחקר: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551052/
בסקירה של מחקרים קלינים ופרה קליניים, נבדקה היעילות של כורכומין על הרכב החיידקים במעי והטיפול במחלות מעי דלקתיות.
במחקר אחד, נמצא כי טיפול בכורכומין הקטין את כמות אוכלסיית החיידיקים הקשורה לסרטן ושיפר פעילות נוגדת חמצון וסרטן במערכת החיסון. מחקר אחר על כורכומין המובלע בננו-חלקיקים, הדגים יעילות נגד קוליטיס, על ידי וויסות חיידקי המעי וויסות תאי T במערכת החיסון. במחקרים קליניים אקראיים, נטילת כורכומין הוכחה כבעלת השפעה טיפולית נגד מחלות מעי דלקתיות (IBD), אך מטה-אנליזות הראו תוצאות שנויות במחלוקת לגבי הגישה הטיפולית. במחקר פרה- קליני, רכיב פעיל בכורכום הנקרא טטרהידרוכורכומין, נמצא כמפחית רמות סוכר בדם, מגביר את הביטוי של פפטיד-1 דמוי גלוקגון בלבלב, מגן על תאי β בלבל ומשפר הפר שת אינסולין. יתר על כן, נמצא כמשחזר את מצע החיידקים במעי.
הסקירה מסכמת כי נטילת כורכמין נמצאה יעילה לטיפול במחלות מעי דלקתיות על ידי השפעה משמעותית על הרכב ומגוון החיידקים ובזכות פעילות נוגדת חמצון ודלקת. בנוסף, החוקרים משערים כי כורכומין יכול להפחית דלקת במעיים על ידי הומאוסטזיס של ציר המעי-מוח ושיפור פעילות נוירו-פרוטקטיבית
קישור למחקר
סקירה של מחקרים קליניים ופרה קליניים מדווחים כי נטילת כורכומין מקלה על תסמינים של מחלות מעי דלקתיות וגסטריטיס ותורמת להארכת הפוגה במחלה. כמו גם, נמצאה משפרת מדדי דלקת, הודות לפעילות מווסתת חיסון ונוגדת חמצון. במחקר פיילוט, נטילת כורכומין במינון של 350 מ”ג למשך 3 חודשים, הפחיתה את התגובה הדלקתית במחלת קרוהן ואת שיעורי שקיעת אריתרוציטים. במחקר פרה-קליני שנערך על תסמונת המעי הרגיש, נטילה פומית של כורכומין במינון של 40 מ”ג במשך 21 ימים, הדגימה וויסות בתגובה העצבית לכאב ושיפרה סימפטומים של דכאוון וחרדה המקושרים לתסמונת המעי הרגיש, על ידי העלאת רמות סרוטונין ו- BDNF (גורם ניורוטרופי מוחי).
קישור למחקר
סקירה שיטתית של מאמרים ומחקרים קליניים שפורסמו בשנים 2004 ו- 2021, בדקה את ההשפעה של נטילת כורכום וכורכומין לבד או בשילוב עם תרופות נוספות, בקרב 850 חולים עם תסמונת המעי המרגיז, בגילאי 18 עד 70. המשתנים שנמדדו היו איכות החיים, חומרה המחלה, כאבי בטן וסימפטומים נוספים. בחלק מהמחקרים, נמצאה ירידה משמעותית בציון חומרת המחלה כבר בארבעת השבועות הראשונים ושיפור באיכות החיים. במחקר אחר, תערובת המכילה 42 מ”ג כורכומין ו-25 מ”ג שמן שומר אתרי, שיפרה את מדד החומרה של IBS ואת איכות החיים בכל חולי IBS ללא תלות בגיל ומין. בנוסף, השכיחות של IBS ירדה באופן משמעותי (עד 60%) לאחר נטילת שתי טבליות יומיות (144 מ”ג) של תמצית כורכום סטנדרטית במשך שמונה שבועות. במחקרים נוספים, נטילת פורמולת צמחים המכילה כורכומין שיפרה משמעותית את תסמיני מערכת העיכול העליונה. החוקרים משערים כי כי נטילת כורכומין יכולה לשפר תסמיני IBS באמצעות פעילות נוגדת דלקת ונוגדת חמצון וויסות של נוירו-טרנסמיטורים כגון סרוטונין, גורם נוירוטרופי מוחי (BDNF) ותהליכי איתות של רכיבי חלבון קושרים בתגובת cAMP במוח ובמערכת המעי ההיקפית. יחד עם זאת, מחקר אחד עם 32 מטופלים הצביע על כך שטיפול בתערובת המכילה תמצית כורכום אינו מבדיל בין קבוצת ההתערבות לפלסבו להפחתת התסמינם.
ממצאי הסקירה הראו שכורכומין וכורכום לבד או בשילוב עם תרופות אחרות יכולים לשפר את חומרת IBS וכן את איכות החיים בקרב אנשים הסובלים מתסמיני IBS.
קישור למחקר

במחקר קליני כפול סמיות מבוקר פלסבו, שנערך בקרב 207 חולים עם תסמונת המעי הרגיז, שמתוכם 70% נשים, נטלו מדי יום במשך 8 שבועות תמצית כורכום סטנדרטית. הנבדקות חולקו ל2 קבוצות, קבוצה ראשונה נטלה טבליה אחת ואילו הקבוצה השנייה, נטלה שתי טבליות. תוצאות המחקר הדגימו כי שני שליש מכלל הנבדקות דיווחו על שיפור בתסמינים וכן תיארו כי חל שינוי חיובי בדפוס תנועתיות המעיים. כמו גם, נצפתה ירידה משמעותית בשכיחות המחלה (53% ו-60% בהתאמה), עם ירידה גדולה יותר בקבוצה שנטלה שתי טבליות.
קישור למחקר
במאמר שהתפרסם בכתב העת האמריקאי של פיזיולוגית מערכת העיכול והכבד, נבדקה ההשפעה של כורכומין על מערכת החיסון והתגובה הדלקתית ברפלוקס קיבתי ושטי (GERD). על פי המחקרים, ניתן לראות כי בעת עליית תוכן חומצי לושט, מופעלת תגובה דלקתית וכתוצאה מכך, החרפת הדלקת ופגיעה בריריות. מסקנות החוקרים הייתה כי כורכומין מווסת את התגובה הדלקתית ובכך מפחית רפלוקס קיבתי ושטי.
קישור למחקר

קוורצטין
נוגד החמצון קוורצטין הוא תרכובת פיטוכימית טבעית המצוייה במגוון רחב של מקורות צמחיים. משתייך לקבוצת הפלבונואידים שהוכחו כמצוינים ביכולתם להשפיע על מערכת החיסון. קוורצטין מצוי בעיקר בבצל, ענבים, פירות יער, ברוקולי ופירות הדר. בעל פעילות רפואית נוגדת דלקת ואלרגיה, אנטי-סרטנית ואנטי-ויראלית.
סקירה של מחקרים קליניים ופרה-קליניים, מדגימים כי פוליפנולים כמו קוורצטין, תורמים לבריאות המעי ומפחיתים מחלות מטבוליות באמצעות השפעה על חיידקי המעי. עוד דווח, כי לקוורצטין מיוחסת פעילות רפואית נוגדת חמצון, נוגדת דלקת, אנטי-ויראלית ונוגדת דיכאון. כמו גם מפחיתה שמנות, סרטן, סוכרת, אסטמה, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם.
מחקר מדווח כי נטילת קוורצטין הגדילה את אוכלוסיות החיידקים הטובה ודיכאה באופן משמעותי את אוכלוסיית החיידקים הפתגונית. במחקר אחר, נטילת קוורצטין תרמה לאיזון חיידקי המעי בזכות מיגור החיידק E-coli. במחקר פרה-קליני, נטילת קוורצטין שיפרה תסמיני קוליטיס, על ידי הפחתת ייצור ציטוקינים מעודדי דלקת והגברת ייצור מווסתי דלקת כמו IL-10 ברקמות המעי הגס. בנוסף, שיפרה את תפקוד מחסום המעי על ידי הפחתה בפעילות של דיאמין אוקסידאז ותכולת חומצת D-לקטית בדם. מחקר פרה-קליני נוסף שנערך בקרב חולדות סוכרתיות, מצא כי נטילת קוורצטין שיפרה דיסליפידמיה, הפחיתה את רמות הסוכר בדם ושיפרה את הפרשת האינסולין. במחקר אחר, נטילה תוך ורידית של קוורצטין הדגימה ירידה בלחץ הדם. מחקר נוסף דיווח כי כי נטילת קוורצטין יכולה להגן על הכבד מפני הצטברות שומן. יתר על כן, נטילת קוורצטין הדגימה הפחתה בחמצון השומנים ברקמת הדם, הכבד, מח העצם והטחול. כמו גם, שיפרה את פעילויות סופראוקסיד דיסמוטאז, גלוטתיון פרוקסידאז וקטלאז.
קישור למחקר

גלוטמין
גלוטמין הינה חומצה אמינת המשמשת אבן בניין לייצור חלבונים בגוף. נמצא כי תוספי גלוטמין משפרים את תפקוד המעי ותפקוד מערכת החיסון.
מחקר קליני אקראי כפול סמיות מבוקר פלצבו, בדק את היעילות של הוספת תוסף גלוטמין לדיאטת דלת FODMAP, בקרב חולים עם תסמונת המעי הרגיז (IBS). הנבדקים חולקו באקראי לקבל דיאטה דלת FODMAP עם גלוטמין (15 גרם ליום) או פלצבו למשך 6 שבועות. תוצאות המחקר מדגימות כי קבוצת המחקר כללה 50 מטופלים, בקבוצת הגלוטמין נצפו שינויים משמעותיים בציון החומרה של תסמונת המעי הרגיז, הכוללים ירידה משמעותית בחוסר שביעות רצון מהרגלי היציאות והפרעתם לתפקוד היום יומי. ב-22 מתוך 25 משתתפים (88%) בקבוצת הגלוטמין נצפה שיפור של יותר מ45% בתסמיני המחלה, בעוד שרק 15 מתוך 25 המשתתפים (60%) בקבוצת הביקורת. החוקרים מסכמים כי הוספת גלוטמין לתזונה דלת FODMAP הדגימה שיפור משמעותי בתסמיני IBS.
קישור למחקר
במחקר קליני אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו, נבדקה היעילות והבטיחות של נטילת גלוטמין בקרב חולים במחלות מעי וחדירות מוגברת בעקבות זיהומים. קבוצת הביקורת נטלה גלוטמין במינון של 5 גרם למשך 8 שבועות ואילו הקבוצה השנייה קיבלה פלצבו. 54 נבדקי גלוטמין ו-52 נבדקי פלצבו השלימו את המחקר במשך 8 שבועות. תוצאות המחקר הדגימו הפחתה משמעותית בתסמיני המחלה, בשיפור תדירות תנועת המעי היומית, בצורת הצואה (Bristol Stool Scale) ובחדירות המעי בקבוצה שנטלה גלוטמין, בהשוואה לקבוצת הפלצבו. מסקנות החוקרים הינה כי בחולים עם מחלות מעי וחדירות מוגברת בעקבות זיהומי מעיים, נטילת תוספי גלוטמין מפחיתה באופן דרמטי ובטוח את כל נקודות הקצה העיקריות הקשורות ל-IBS. כעת יש לבצע ניסויים קליניים אקראיים גדולים (RCTs) כדי לאמת ממצאים אלה, להעריך את יתרונות איכות החיים ולחקור מנגנונים פרמקולוגיים.
קישור למחקר
בסקירה שיטתית של מחקרים קליניים ופרה-קליניים, נבדקה החשיבות והיעילות תוספי גלוטמין בקרב מחלות מעי דלקתיות. נמצא כי לחולי קרוהן רמות נמוכות של גלוטמין בדם ופעילות מופחתת של גלוטמינאז ברירית, מה שהוביל להשערה כי ייתכן שגולטמין יכול להגן על ריריות המעי. במחקרים קליניים, דיאטות מועשרות בגלוטמין הוכחו כמשפרות היבטים אימונולוגיים בחולי טראומה ומפחיתות דלקת בריריות מערכת העיכול במטופלים לאחר כימותרפיה. מתוך כך, נקבע כי כדי לצפות לתוצאות קליניות משופרות, מומלץ ליטול גולטמין במינון של 21 גרם ביום למשך 28 ימים עבור מחלת קרוהן, ו-42 גרם ביום למשך 21 ימים עבור תסמונת המעי הרגיז. לעומת זאת, במחקר אקראי מבוקר, שנערך בקרב חולי קרוהן, נטילת גלוטמין במינונים נמוכים יותר (0.5 גרם למשך חודשיים), הדגימה הפוגה במחלה והפחיתה את החדירות והמורפולוגיה של המעיים, שיפרה את מחסום המעי ואת התגובה הדלקתית ועיכבה אפפטוזיס מוגבר במעי. במחקר פרה-קליני אחר, נטילת גלוטמין הדגימה הפחתה בתגובה הדלקתית בקרב חולי קוליטיס, וכן הובילה לעלייה של תאי T במעי הדק. במחקר פרה-קליני נוסף, נטילת גלוטמין הפחיתה דימום ושלשולים. במחקר אחר, נצפתה ירידה בייצור ציטוקינים פרו-דלקתיים, כולל TNF-α ו-IL-8 וטרנסלוקציה של חיידקים ונגעים דלקתיים. כותבי הסקירה מסכמים כי לגלוטמין פעילות המשפרת את מחסום המעי, מווסתת את התגובה הדלקתית ומעכבת אפפטוזיס מוגבר במעי, ולכן נמצאה כיעילה לטיפול במחלות מעי שונות.
קישור למחקר

שומר
ברפואת הצמחים משתמשים בזרעי השומר לבעיות המאופיינות בקשיי עיכול וספיגה של מזון, המלווים בגזים נפיחות ותנועתיות מעיים לקויה.
במחקר אקראי מבוקר פרוספקטיבי, נבדקה היעילות של נטילת שומר לשיפור והאצת ההתאוששות של תפקוד מערכת העיכול. 381 מטופלים עם גידולי כבד-לבלב וקיבה לאחר הניתוח, חולקו ל2 קבוצות, המטופלים בקבוצות הניסוי נטלו שומר ואלו בקבוצות הביקורת נטלו קליפת אורז מחוממת. תוצאות המחקר דיווחו כי הקבוצה שנטלה שומר, הדגימה שיפור מהיר ואפקטיבי יותר של תפקוד תנועתיות מערכת העיכול המתבטאת ביציאות סדירות ושחרור גזים.
קישור למחקר

תמצית זרעי אשכולית
תמצית זרעי אשכוליות (GSE) עשירה בתרכובות פוליפונליות בעלות פעילות רפואית אנטי-מיקרוביאלית ונוגדת חמצון אשר מסייעת לטיפול אקוטי ומנעתי בזיהומים ודלקות במערכת העיכול הנגרמים כתוצאה מחיידקים, טפילים ופטריות.
עדויות אחרונות מדווחות כי תמצית זרעי אשכוליות יעילה כנגד יותר מ-800 זני חיידקים וויראליים, 100 זני פטריות ומספר רב של טפילים חד- ורב-תאיים. במחקר מעבדה נבדקה היעילות האנטיבקטריאלית של תמצית זרעי אשכולית בריכוז הנע בין 1:1 עד 1:512. התוצאות הדגימו כי מריכוז 1:1 עד 1:128, תמצית זרעי אשכולית הדגימה פעילות אנטיבקטריאלית אך עם רעילות. ובדילול 1:512, עדיין הדגימה פעילות נוגדת חיידקים, אך ללא רעילות. הנתונים הראשוניים מראים כי ל-GSE יש תכונות אנטי-מיקרוביאליות כנגד מגוון רחב של אורגניזמים גרם שליליים וגרם חיוביים, על ידי שיבוש ופירוק קרום החיידק, תוך 15 דקות לאחר הנטילה, אפילו בריכוזים מדוללים יותר. קישור למחקר

פקטין
פקטין הינו סיב תזונתי והינו בעל חשיבות להסדרת פעילות המעיים.
סקירה שהתפרסמה בשנת 2020, סקרה את ההשפעות המיטיבות של פקטין על מערכת העיכול. לפקטין פעילות רפואית המחזקת את שכבה הרירית ותורמת לשלמות רקמת האפיתל. עוד נמצא כי פקטין משפיע על המחסום החיסוני של מערכת העיכול בזכות אינטראקציה ישירה עם תאים חיסוניים וויסות תגובת תאים דנדריטים ומקרופאגים. בנוסף, לפקטין השפעה על המיקרוביוטיקה של המעי, נמצא כי יכול לעודד ולשפר את המגוון והשפע של אוכלוסיית החיידקים המועילה. יתר על כן, פקטין יכול לשפר את המערכת החיסונית של המעי על ידי העדפת הידבקות של חיידקים קומנסאליים ועיכוב הידבקות של פתוגנים לתאי אפיתל. נתונים עדכניים מדגימים כי פקטין עשוי להיות סיב תזונתי רב עוצמה לטיפול ומניעת דלקות במערכת העיכול.
קישור למחקר
ברומלין
ברומלין הוא קבוצה של אנזימים המצויים בפרי ובגבעול של צמח האננס.
במחקר פרה-קליני, נבדקה הההשפעה של נטילת ברומלין על החומרה הקלינית וההיסטולוגית של קוליטיס כיבית. נטילה יומית של ברומלין במינונים של 2-20 מ”ג ליום, הדגימה הפחתה משמעותית בחומרה הקלינית ובשכיחות הסימפטומים, כמו גם הפוגה קלינית ואנדוסקופית בקרב חולים שמחלתם הייתה עמידה לטיפול רפואי קונבנציונלי.
קישור למחקר
אולמוס
בעל פעילות רפואית נוגדת דלקת, מרככת וסותרת חומצה, על ידי יצירת שכבת הגנה רירית התומכת ושומרת על מערכת העיכול. אולמוס מתווה למחלות מעי דלקתיות (IBD), דלקות קיבה, כיבים פפטים, צרבות, ריפלוקס ועצירות.
מאמר זה מסקר את הצמחים הפופולרים והמתאימים ביותר עבור צרבות ורפלוקס. במאמר התייחסו לאולמוס ואל חומריו הפעילים. אסטרטגית הטיפול ברפלוקס דורשת התייחסות לריריות, במחקר פיילוט של 24 מתנדבים בריאים שחולקו אקראית לשתי קבוצות. קבוצת הביקורת קיבלה תה אולמוס והקבוצה השנייה שתתה תה צמחים פלצבו. החולים דיווחו על תחושת “הקלה בגרון”.
קישור למחקר

AM- קפסולות חידוש
אסטרגלוס
שורש אסטרגלוס נמצא יעיל כנגד מחלות במערכת העיכול, זאת בזכות שיפור עיכול וספיגה של מזון ופעילות רפואית נוגדת חמצון, נוגדת דלקת ונוגדת אלרגיה. יתרה מכך, לאסטרגלוס יש גם השפעה המווסתת את מערכת החיסון ומונעת זיהומים.
במאמר שהתפרסם הוערכה ההשפעה של נטילת אסטרגלוס על חיידקים בגוף האדם. התוצאות הדגימו כי נטילת אסטרגלוס במינונים גבוהים (50 גר’ ו-80 גר’), הגדילה את הכמות היחסית של החיידקים ועל ידי כך שיפרה את פירוק המזון ותרמה לעיכול וספיגה תקינים. כמו גם שיפרה את פעילות נוגדת החמצון ואת מדדי החסינות של רירית המעי הדק בכבשים טיבטיות.
קישור למחקר
מאמר הנכתב בכתב העת “current drug targets” ופורסם על ידי ” Bentham Science”, סיקר את הצמח אסטרגלוס ואת פעילותו הרפואית נוגדת החמצון רבת העוצמה. במאמר נמצא כי חומריו הפעילים הנמצאים בשורש המיובש, מספקים הגנה משמעותית מפני פגיעות לב, מוח, כליות, מעיים, כבד וריאות במחלות שונות. ומרכיביו המבודדים כגון אסטרגלוסידים, פלבנואידים ופוליסכרידים הראו גם מניעה משמעותית של פגיעה ברקמות באמצעות מנגנונים נוגדי חמצון.
קישור למאמר

שינן רפואי
שן הארי הינו צמח מרפא המסייע לתמיכה ושיקום של מערכת העיכול. לצמח מרכיבים רבים אשר מעניקים לו פעילות רפואית רבת עוצמה העוזרת במצבים של קשיי עיכול המלווים בגזים, אי נוחות בטנית, צרבות ועוד.
מאמר שפורסם בשנת 2012, סוקר את רכיביו העיקריים של שן הארי, את פעילותם הרפואית וכיצד השימוש בהם עשוי למלא תפקיד משמעותי למניעה וטיפול במחלות. נמצא כי לססקוויטרפן ולקטונים קיימת פעילות נוגדת דלקת ונוגדות סרטן. לפניל פרופנואידים פעילות רפואית מווסתת דלקת. לטרפנואידים ופוליסכרידים תפקיד חשוב בוויסות חיסוני ופעילות אנטי-אגרגטיבית של טסיות דם, הגנה על הכבד ופעילות נוגדת סרטן. ומחקרים נוספים מדגימים כי שן הארי עשיר בויטמינים (A, C, D, E ו-B), כולין, אינוזיטול, לציטין, מינרלים כמו סידן, נתרן, מגנזיום, ברזל, אבץ, נחושת וכמות גבוהה של אשלגן. מחקרים פרה-קליניים מוקדמים על שן הארי דיווחו כי גורם להתכווצויות של כיס המרה על ידי קידום זרימה וייצור מרה ועל ידי כך משפר יציאות, תומך בעיכול ומעורר תאבון. בנוסף, נראה היה פורמלת צמחים המכילה שינן רפואי שיפרה תסמיני עצירות, שלשולים, והתכווצויות מעיים ב-96% מהחולים בקבוצה של 24 מבוגרים שאובחנו עם קוליטיס כרונית. מחקרים פרה-קליניים אחרים, דיווחו גם על שיפורי בכיבי קיבה, מטפלזיה בקיבה והיפרפלזיה. היתרונות הבריאותיים של שן הארי נחקרו גם ביחס לשיעור כמות האינולין הקיימת בצמח, בעל פעילות מרככת ופרה-ביוטי המשפרת מאוד את התפקוד חיסוני. עוד דווח כי עירוי של שורש שן הארי עודד את הצמיחה של 14 זנים של ביפידובקטריה במבחנה וכי אוליגופרוקטנים הנמצאים בשן הארי הם מקור חשוב לפחמן ואנרגיה עבור הביפידובקטריה שנבדקה. בפרט, צמיחה מואצת של שישה זני חיידקי מעיים מועילים.
קישור למאמר

פאוניה
הפאוניה מכילה חומרים פעילים שהוכחו כמסייעים להקלה על כאבים ודלקות. יש לה יכולת להשפיע על מערכת העיכול, להקל על עצירות ולשפר את תנודתיות המעי.
במחקר פרה קליני, נבדקה היעילות הטיפולית של פאוניפלורין, המרכיב הפעיל העיקרי של שורש האדמונית, בקרב קוליטיס כיבית. נטילת פאוניפלורין במינון של 50 מ”ג הדגימה הגנה משמעותית על מבנה המעי הגס וכן הפחתה בחומרת המחלה וברמות הציטוקינים הפרו דלקתיים.
קישור למחקר

T- חליטת הקלה

מנטה
המנטה ידועה ביכולתה להקל על כאבים ודלקות, בעיקר במערכת העיכול והנשימה. היא יכולה להקל על תסמינים של מערכת העיכול, כמו עצירות, דלקות במערכת הקיבה וגזים.
מטרת המחקר היא להעריך את היעילות והבטיחות של תכשיר צמחי המכיל תמציות צמחי ובינהן מנטה לטיפול בחולים עם דיספפסיה תפקודית. 120 חולים עם דיספפסיה תפקודית חולקו באקראי לאחת מתוך 4 קבוצות טיפול. כל מטופל קיבל את הטיפול במשך שלושה חלקים, כאשר כל חלק נמשך 4 שבועות. מדד התוצאה העיקרי היה שיפור של ציון סימפטומים סטנדרטיים של מערכת העיכול (GIS). במהלך 4 השבועות הראשונים, ה-GIS ירד באופן משמעותי בנבדקים אשר נטלו את הפורמלה, בהשוואה לפלסבו (p < 0.001). במהלך התקופה השנייה של 4 שבועות, התסמינים השתפרו עוד יותר בנבדקים שהמשיכו בפורמולת הצמחים, בעוד שהתסמינים הידרדרו בנבדקי הפלסבו. לאחר 8 שבועות 43.3% בטיפול הצמחי ו-3.3% בפלסבו דיווחו על הקלה מלאה בתסמינים. (p < 0.001 לעומת פלצבו). המסקנה כי בחולים עם דיספפסיה תפקודית, תכשיר הצמחים שנבדק שיפר את התסמינים הדיספפטיים בצורה משמעותית יותר מאשר פלצבו.
קישור למחקר

קמומיל
נמצא כיעיל דלקות, התכווצויות שרירים, הפרעות מחזור, נדודי שינה, כיבים, פצעים, הפרעות במערכת העיכול, כאבים ראומטיים וטחורים.
בסקירה שיטתית של מחקרים קליניים ופרה קליניים, נבדקה היעילות הרפואית של פרחי קמומיל לטיפול בקוליטיס כיבית והפרעות שונות במערכת העיכול. במחקר פרה-קליני, נטילת קמומיל הדגימה שיפור בתסמיני שלשול ופעילות נוגדת חמצון רבת עוצמה. במחקר פרה-קליני אחר, פלבנואידים הנמצאים בקמומיל הדגימו השפעה נוגדת דלקת, על ידי הפחתת TNF-α. במחקר קליני אחר, תמצית קמומיל נמצאה מועילה לשטיפת פה, בזכות תכונות אנטי-מיקרוביאליות ואנטי דלקתיות. ממצאים של סקירה זו מצביעים על כך שמיצוי הצמח יכול להוות תפקיד משמעותי בשמירה על בריאות וריפוי מחלות, בשל פעילותו נוגדת חמצון, אנטי מיקרוביאלית, נוגדת דיכאון, אנטי דלקתית, נוגדת שלשולים, פעילות אנגיוגנזה, אנטי קרצינוגני, הגנה על הכבד ואנטי סוכרת.
קישור למחקר
סקירה זו מתארת את השימוש בקמומיל ברפואה המסורתית בהתייחס לתכונותיו המרפאות והמניעות, לצד מחקרים עדכניים הבודקים את תרומותו הבריאותית. מחקרים פרה-קליניים מצביעים על כך שנטילת קמומיל מעכבת הליקובקטר פילורי, היכול ליצור לכיב קיבה. בנוסף, נמצא כי נטילת קמומיל מועילה בהפחתת התכווצויות שרירים חלקים הקשורים להפרעות דלקתיות שונות במערכת העיכול.
במחקר פרוספקטיבי, אקראי, כפול-סמיות, מבוקר פלצבו, שנערך בקרב 68 תינוקות (בני שבועיים עד 8 שבועות) עם קוליק, נטלו תה קמומיל עם עשבי תיבול או פלצבו. לכל תינוק הוצע טיפול בכל התקף של קוליק, עד 150 מ”ל/מנה, לא יותר משלוש פעמים ביום. לאחר 7 ימי טיפול, ההורים דיווחו כי שתיית התה ריפאה את הקוליק ב-57% מהתינוקות, בעוד שפלצבו היה מועיל רק ב-26% (P<0.01). מחקר אחר בדק את ההשפעות של תמצית קמומיל ופקטין בקרב 79 ילדים (גילאי 0.5-5.5 שנים) עם שלשול חריף שקיבלו קמומיל ופקטין (n=39) או פלצבו (n=40 ) למשך 3 ימים. תוצאות המחקר הדגימו כי השלשול הסתיים מוקדם יותר בילדים שטופלו בקמומיל ופקטין (85%), מאשר בקבוצת הפלצבו (58%). מחקרים אלו מספקים הוכחות לכך שניתן להשתמש בקמומיל בבטחה לטיפול בהפרעות קוליק אצל תינוקות והנטילה יכולה לקצר את השלשול בילדים וכן להקל על התסמינים הקשורים למצב.
במחקרי מבחנה נמצא כי עלים ופרחים של קמומיל, קדחת וציפורני חתול הושוו לגבי פעילותם נוגדת החמצון, ונמצא כי תמציות מראשי פרחי קמומיל הם המקור העשיר ביותר לפעילות נוגדת חמצון.
קמומיל משמש באופן מסורתי למצבים רבים במערכת העיכול, כולל הפרעות עיכול, “עווית” או קוליק, קלקול קיבה, גזים, כיבים וגירוי במערכת העיכול. קמומיל מועיל במיוחד בפיזור גזים, הרגעת הקיבה והרפיית השרירים שמניעים מזון דרך המעיים.
קישור למחקר

הל
זרעי הקרדמון יכולים להקל על תחושת גזים ונפיחות בבטן. הם מכילים כמויות גבוהות של חומרים תזונתיים המשפרים את הבריאות. עשירים בסיבים תזונתיים שמסייעים בעיכול, נוגדי חימצון חזקים המגן על התאים מפני נזקי החמצון.
במחקר פרה-קליני, נטילת תמצית הל (0.5 ו-1.5 גרם/100 גרם דיאטה) קיצרה ביעילות (p < 0.05) את זמן מעבר דרכי העיכול בכ-58%, הגדילה את תכולת הלחות הצואה (148-174%), העלתה ריכוזי SCFA במעי האחורי (4.0- לפי 7.8), הפחיתה את הפעילויות של בטא-D-גלוקורונידאז (ב-71.4-85.7%), בטא-D-גלוקוזידאז (ב-24.3-51.5%), מוצינאז (ב-63.6-72.7%) ואוריאה (ב-88.8%) -90.4%) בצואה, והפחיתה ייצור אמוניה רעילה (ב-16.1-64.5%). ממצאים אלה הצביעו על כך שצריכת תמצית הל (לפחות 0.5 גרם/100 גרם דיאטה או 40 מ”ג ליום) עשויה להשפיע לטובה על שיפור סביבת מערכת העיכול, וגם לספק רמז לביסוס השימושים הטיפוליים המסורתיים והמינון שלה למעיים ולשיפור בריאותי.
קישור למחקר

קורנית
מכילה רכיבים הידועים ביכולתם לתמוך ולשפר את מערכת העיכול, בזכות פעילות נוגדת דלקת ומשפרת עיכול וספיגה.
סקירה של מחקרים פרה-קליניים, בודקת את היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים של קורנית על מערכת העיכול. במחקרים פרה-קליניים, קורנית הדגימה פעילות נוגדת חמצון חזקה. יתר על כן, הוכח שהפלבנואידים בקורנית מונעים שחרור של אניון סופראוקסיד ומגנים על אריתרוציטים מסטרס חמצוני. תימול וקרבקקול, רכיבים נוספים בתימין, הדגימו פעילות נוגדת דלקת על ידי עיכוב הסינתזה של פרוסטגלנדין. מחקרים נוספים הוכיחו כי קורנית הדגימה פעילות מיטיבה על הקיבה והמעי. במחקר פרה-קליני אחר, מרכיבי קורנית שבודדו, נמצאו כמשפיעים על בריאות המעיים. הוכח כי נטילת כמות שווה של תימול וקרבקרול, הדגימה שיפור בפעילות של טריפסין, ליפאז ופרוטאז במעי ובלבלב, אשר יכולים גם לשפר את תפקוד הכבד ולפעול כממריץ תיאבון. החוקרים מסכימים כי קורנית הוא צמח מרפא וארומטי חשוב אשר נמצא בשימוש במשך מאות שנים, המכיל מונוטרפנים כמו תימול, קרוואקרול ולינלול, בעלי השפעות נוגדות חמצון, אנטי דלקתיות, אנטיבקטריאליות ואנטי פטרייתיות. נטילת קורנית הדגימה פעילות אנטיבקטריאלית ואנטי פטרייתית.
קישור למחקר

קלנדולה
היכולות הרפואיות של קלנדולה מגוונות וכוללות שיפור תפקוד המעיים, הפחתת דלקות והקלה על תסמינים כמו עצירות, גזים ואי נוחות בטנית.
בחולים עם קוליטיס כיבית (UC), פציעה ותיקון של רירית המעי דווח כמגביר את הסיכון לסרטן המעי הגס. לכן, נדרש טיפול בטוח ויעיל לטיפול ולמניעת המחלה. מחקר פרה-קליני זה נועד לחקור את היעילות של תמצית קלנדולה בטיפול בדלקת קוליטיס כיבית. ניתנה תמצית קלנדולה באופן רקטלי בצורת חוקן (תמיסה של 40% קלנדולה במינון של 3 מ”ל ביום, עד 30 ימים) וקבוצת הביקורת קיבלה חוקן עם מלחים. תוצאת המחקר הדגימו ירידה משמעותית בתסמיני המחלה וחומרתה.
קישור למחקר